Beurs Agenda Baliehof



woensdag 30 juni 2010

 

Opening van de nieuwe winkel van Baliehof Zuivelboerderij te Jabbeke


Baliehof Zuivelboerderij


Luc en Krista Callemeyn-Stroo

Gistelsteenweg 577

8490 Jabbeke – Zerkegem

Tel+fax 050/81.11.02

Tel Luc 0477/41.61.07

Mail baliehof@scarlet.be

www.baliehof.be



Een beetje historiek van Het Baliehof

1988 Luc en Krista nemen de boerderij over van de ouders van Luc

1990 start met het maken van Hoeveproducten, voorlopig alleen boter, karnemelk, yoghurt en plattekaas

1992 ontwikkelen van enkele desserten zoals chocomousse, chocopasta, rijstpap, pudding in diverse smaken

1995 maken van harde kaas in een eerste kleine kaastobbe met handmatig roeren

2000 overname markthandel Romalac en zo staat Baliehof 3 dagen in de week op de markt te Brugge op woensdag, zaterdag en zondag

2005 organisatie grote Opendeurdag op Baliehof met 4000 bezoekers,ontwikkelen van nieuwe kazen zoals de Permeke, de Boerenwitten en de Baliebrie

2008 uitbreiding van het assortiment met de verse geitenkazen en de versgebakken bladerkaasjes van Belle Chèvre

2009 bouw van nieuwe kaasmakerij met extra kaastobbes en moderne machines en klimaatgestuurde kaasrijping

2010 bouw van ontvangruimte voor groepsbezoeken tot 70 personen en bouw van nieuwe winkel met uitgebreid assortiment hoeveproducten.

Onze nieuwe website

Onder de kundige hand van dochter Lies (20) is onze website helemaal vernieuwd met alle uitleg overzichtelijk bij elkaar en opgesmukt met enkele mooie foto’s.

Bezoek www.baliehof.be



Opening van de nieuwe winkel

2-3-4 juli 2010 Groot openingsweekend van de nieuwe winkel en ontvangstruimte

Vrijdag, zaterdag en uitzonderlijk ook open op zondag

De winkel is doorlopend open van 9 tot 18 uur

Er zijn tal van promoties bij aankoop van Hoeveproducten : bij aankoop van een Molentje (=ongeveer 1 kg jonge kaas) gratis een pot smeerkaas, bij aankoop vanaf 16€ gratis een pot lekkere chocopasta. De ontvangstruimte is open, voor alle klanten met ingevulde bon is er gratis koffie en er zijn korte rondleidingen voorzien langs de kaasmakerij, het pekellokaal en de kaasrijping.



Kunst op Baliehof

11 juli 2010

Inhuldiging van een kunstproject met verwijzing naar melk in een melkverpakking als een universele gezonde dorstlesser maar tegelijk ook bron van inkomen voor boeren in het Noorden en in het Zuiden. Het kunstproject wordt gecreëerd door de kunstenaars Jorge en Lucy Orta uit Parijs en is ontstaan uit een samenwerking tussen Baliehof en Vredeseilanden. Het project is gelijklopend met een kunstobject in het Permekemuseum te Jabbeke. Het project loopt tot 19 september



Project op stapel:

3de Grote Opendeurdag op Baliehof te Jabbeke

Bezoek aan de kaasmakerij en de kaasrijping met uitleg

Bezoek onze ontvangstruimte met plaats voor 60-70 personen en bekijk de video van onze boerderij. Neem ter plaatse inlichtingen voor het bezoeken van onze boerderij met een vereniging of groep (Neos, Pasar, Markant, Landelijke Gilde, Agra, …)

Bezoek aan de boerderij en de koeien en de jonge kalveren

Uitleg over voeding en huisvesting van de koeien

De loonwerker in actie: stro wordt versneden met de grote hakselaar (650 pK) tot voeding van de koeien.

Er is mogelijkheid tot het nuttigen van een uitgebreide kaasschotel op de middag met versgebakken broodjes en aangepaste dranken. Inschrijven is wel noodzakelijk.

Er is ruime parking, wij bouwen een grote tent en natuurlijk is onze winkel ook open en bieden wij tal van promoties aan.



Een beetje uitleg over de werking van Baliehof Zuivelboerderij te Jabbeke-Zerkegem

In 1988 namen Luc en Krista de boerderij over van de ouders van Luc. Het gezin telt 3 kinderen die momenteel nog school lopen in de hogere richting. In grote lijnen loopt het zo dat Luc de boerderij doet met de dieren en de akkers en ook zorgt voor de technische kant van de melkverwerking. Krista zorgt voor de receptuur en de bereiding van de Hoeveproducten en zorgt voor de verkoop. Met uitzondering van enkele speciaalzaken en hoevewinkels loopt de verkoop van onze producten bijna helemaal van ons als producent rechtreeks aan de verbruiker in de hoevewinkel of op de markt.

Baliehof Zuivelboerderij is oorspronkelijk gestart als een gemengd bedrijf met melkvee, met varkens en met enkele akkerbouwteelten waaronder ook grove groenten.

Door de liefhebberij voor de zuiveltak is dit bedrijf verder geëvolueerd tot een gespecialiseerd melkveebedrijf, dit wil zeggen dat alle gewassen op de velden gebruikt worden voor de koeien en dat de jonge dieren ook zelf worden opgekweekt.

De koeien lopen dag en nacht in het zomergras en worden 2 maal per dag gemolken. Deze melkbeurt duurt ongeveer 2 uur. Een deel van de melk wordt nog geleverd aan de zuivelfabriek Campina voor het verpakken tot drinkmelk. Het overgrote deel van de melk wordt gebruikt in de eigen verwerking en Krista maakt daarvan boter, traditionele karnemelk, yoghurt, platte kaas, desserten, roomijs en heel veel kaas. Wat oorspronkelijk begon als een passie om de geheimen van het kaasproces te ontsluieren groeide uit tot een volwaardige bedrijfstak. Momenteel liggen in onze kaasrekken ontelbare kazen te rijpen, meestal met hun typische gele kleur. Een lust voor het oog.

Het assortiment kazen vervat de jonge kazen, belegen en extra belegen tot oude kaas, onze oudste kazen zijn momenteel 5 jaar, een lekkernij voor de fijnproevers. Op vraag van de klanten maken wij ook kazen met diverse kruiden zoals brandnetel, tuinkruiden, noten, mosterdzaadjes, paprika, gedroogde tomaat. Een nieuwe ontwikkeling is het maken van speciaalkazen zoals de Permeke-kaas (paterskaas), de Boerenwitten en de Baliebrie, beiden met een witte korst. Zelfs een blauw-aderige kaas is in ontwikkeling. Voor een aparte smaak worden sommige kazen ook gerijpt in bier (Kapittel en Hommelbier)

Sinds het jaar 2000 staan wij op woensdag, zaterdag en zondag ook op de markt te Brugge met onze mooie marktwagen en worden alle verse producten en kazen rechtstreeks verkocht aan de consument. Om ons assortiment nog completer te maken bieden wij ook de verse geitenkazen van Belle Chèvre aan die zeer passend zijn in een zomerslaatje.

Omdat de eisen voor hygiëne steeds strenger werden hebben wij in 2008 besloten om een nieuwe kaasmakerij te bouwen die meteen ook zorgt voor heel wat arbeidverlichting. Zo kunnen wij de klant nog meer soorten aanbieden. Daarnaast bouwden wij een voorziening voor het ontvangen van groepen tot 70 personen en kunnen wij de combinatie met een kaasschotel met zelfgebakken brood aanbieden. Wij geven dan een deskundige uitleg over de boerderij en over het kaasmaken en vertellen dan heel wat weetjes over gebruik en bewaring van de kaas. Onze ontvangstruimte en sanitair is ook volledig aangepast voor mindervaliden.

In onze nieuwe winkel bieden wij ook heel wat andere producten aan die gemaakt zijn door collega’s hoeveproducenten of streekproducenten. Zo slaan wij 2 vliegen in één klap: ons assortiment wordt ruimer zodat de klant meer keuze heeft en zo promoten wij ook de andere ambachtelijke producten.

Onze boerderij is ook opgenomen in het netwerk van bezoekboerderijen dat ondersteund wordt door de Provincie West Vlaanderen. Zo ontvangen wij heel wat klassen en jongeren verenigingen in het kader van landbouweducatie. Voor de scholen wordt dit ook gesubsidieerd door de Provincie. Een bijzonder project in deze landbouweducatie is het aanbieden van een “workshop kaasmaken” waarbij de leerlingen dan zelf een bolletje kaas kunnen maken, een zelfontworpen etiket kunnen opkleven en dan hun eigen bolletje kaas kunnen meenemen naar huis. Succes verzekerd op zo’n praktijkgerichte voormiddag.

De ontwikkelingen gaan door!

Baliehof Zuivelboerderij blijft steeds nieuwe wegen bewandelen en er valt altijd iets nieuws te beleven.

Kom alvast naar de opening van de winkel op 2 – 3 – 4 juli of naar de Opendeurdag op zondag 22 augustus 2010

Reacties: Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]





<< Homepage

Archieven

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Aanmelden bij Posts [Atom]

.